האם לחץ דם גבוה יכול לגרום לך לחוש סחרחורת ?
סחרחורת בדרך כלל נופלת לתוך שתי קטגוריות.
יתר לחץ דם המוכר גם כלחץ דם גבוה לא סתם מכונה 'הרוצח השקט': יכולות להיות לו השלכות הרבה יותר מרחיקות לכת על בריאותך, אך במרבית המצבים, הוא אינו מלווה בסימני אזהרה כל שהם.
" לעיתים נהוג לחשוב שסחרחורת הינה תסמין של לחץ דם גבוה – אך במרבית המקרים זה אינו המקרה " מסביר הקרדיולוג ד"ר לוק לאפין מדוע יכולה סחרחורת להיות מקושרת ללחץ הדם שלך ומה ככל הנראה באמת קורה.
מדוע זה קורה ?
לדברי ד"ר לאפין, בפועל, לחץ דם גבוה אינו מקושר לתחושת סחרחורת, אבל כדי להבין מה למעשה הסיבה האמיתית שגורמת לך לחוש כך, חשוב תחילה להבין איזה סוג של סחרחורת יש לך.
רופאים בדרך כלל מחלקים את התסמינים לשתי קטגוריות שונות :
ורטיגו ככל הנראה, אינה תופעה הקשורה ליתר לחץ דם
סוג אחד של סחרחורת היא זו בה אנו חשים כאילו החדר מסתובב סביבנו. תחושה זו מקושרת בדרך כלל עם ורטיגו, מצב היכול להגרם ע"י מגוון מצבים, כולל דלקת אוזניים, חבלות ראש ועוד - אך לא לחץ דם גבוה.
"מאד לא טיפוסי שתסמיני ורטיגו יגרמו בשל דברים הנוגעים ללחץ דם גבוה" מסביר ד"ר לאפין. "אצל מרבית האנשים, ורטיגו נגרם בשל משהו שקשור לאוזן הפנימית". אם אתם חשים ורטיגו לעיתים קרובות, חשוב לפנות ולדבר על כך עם הרופא שלכם על מנת למצא את המקור לבעיה ואת הפתרון.
שינויים בלחץ הדם עלולים לגרום לסחרחורת
הסוג השני של הסחרחורת - היא כאשר אנו חשים מטושטשים ולא יציבים בעמידה, כאילו אנו עומדים להתעלף.
" במרבית המקרים הסיבה לכך אינה לחץ דם גבוה אלא תוצאה משינויים בלחץ הדם שלנו" מסביר ד"ר לאפין. המעבר מלחץ דם גבוה ללחץ דם נמוך, עלול בהחלט לגרום לתחושת סחרור וטשטוש, חוסר יציבות בעמידה ולעיתים אפילו לעילפון/התעלפות."
מצב זה של שינוי מהיר בלחץ הדם עלול להתרחש כאשר אנו משנים מצב, לדוגמא, מעבר מהיר ממצב שבו שכבנו מעט למצב עמידה, או במצב של כריעת ברך בגינה. במרבית המקרים הגוף שלנו יודע להתאים את עצמו מהר לשינויים במצבים אלו ושולח מספיק זרימת דם אל המח על מנת לתמוך בשינוי הפוזיציה של הגוף.
אבל לעיתים, לוקח לגוף שלך כמה דקות כדי להתאים את עצמו למצב ובשלב זמני זה המח שלך לא מקבל מספיק דם וכתוצאה אנו חשים בסחרור או טשטוש.
זה עלול להיות לחץ דם נמוך
גם ורטיגו וגם תחושת טשטוש/סחרור יכולים למעשה להיות סימנים של לחץ דם נמוך. לחץ דם נמוך אופייני יותר בקרב אנשים מבוגרים, אנשים עם מצב בריאותי או כאלו שנוטלים תרופות מסוימות.
כיצד להתמודד עם תחושת סחרור
"זה נורמלי מדי פעם לחוש מעט מסוחרר כאשר אנו עוברים למצב עמידה ממצב ישיבה או שכיבה אבל זה לא בהכרח אומר שהסיבה לכך נובעת מבעיה גדולה" מציין ד"ר לאפין. " הדרך הכי טובה להימנע מזה היא פשוט לוודא שאתם שותים מספיק".
כיצד לנסות ולהימנע מסחרחורת בעת שינוי במצבים:
שתו מספיק מים. לחץ הדם שלך יכול לעלות כאשר הגוף שלך סובל מחוסר בנוזלים, אז חשוב להשאיר את הגוף שלנו במצב רווי.
שנו מצבים לאט. על מנת למנע סחרחורת, עשו זאת לאט כשאתם עוברים ממצב של ישיבה לעמידה ו/או שכיבה לישיבה ומשכיבה לעמידה. כמו כן, עשו זאת לאט כשאתם כורעים ברך ואפילו משנים תנוחת שינה. (מתהפכים/משנים צד של הראש על הכרית).
אל תישארו במצב אחד יותר מדי זמן. כאשר אתם באותו מצב, זמן ארוך, בין אם זו ישיבה או עמידה, הדם מתחיל לשקע לכיוון הרגליים, מה שעלול לתרום להיווצרות תחושת סחרחורת, כאשר אתם בסופו של דבר משנים תנוחה/מצב. עשו הפסקות והחליפו מצבים.
בדקו את התרופות שלכם. יתכן שהתרופות משפיעות על לחץ הדם שלך. שאל את הרופא שלך בעניין והאם זה יכול להיות המקרה אצלך.
אם אתם מוצאים את עצמיכם חשים סחרחורת לעיתים קרובות, אם אתם חווים עילפון בעת שינוי תנוחה (או בעצם בכל מצב), זה סימן שהגיע הזמן לבקר אצל הרופא שלך ולברר אתו מה עלולה להיות הסיבה לזה.
"אם זה קורה מספר פעמים ביום או בתדירות קיצונית, זה בהחלט סימן שעלייך לפנות לרופא שלך." ממליץ ד"ר לאפין.
אם אתם דוברי אנגלית וברצונכם לשמע עוד על הנושא מד"ר לאפין, מוזמנים להאזין לפודקסט שלו "נלחמים ביתר לחץ דם" (Combating High Blood Pressure), במסגרת הפודקסטים של המרכז הרפואי קליבלנד.
קרדיט : כתבה תורגמה מ: https://health.clevelandclinic.org/high-blood-pressure-dizziness/
Comments