top of page

לחיות עם אי ספיקה

בואו נתחיל עם הנחת יסוד שמוכרת לכל מי שיש לו אי ספיקה.

ניתן לחיות ואפילו לחיות טוב והרבה שנים עם אי ספיקת לב (HF). למעשה, אי ספיקת לב הינו זה מצב רפואי שבו הלב שלך אמנם לא מתפקד בצורה תקינה, אבל זה לא אומר חלילה, שהוא עומד לעצור. נכון שבמרבית המקרים, אי ספיקה מוגדרת כמחלה שאין לה מרפא, כלומר אי אפשר להעלים אותה עם תרופות או ניתוח, יחד עם זאת היא בהחלט ניתנת לניהול ולשליטה.


כלל המפתח הוא, שגם אם אובחנת עם ספיקת לב והיא אתך לתמיד, זו וודאי לא סיבה להרים ידיים. ישנם הרבה דרכים בהם חולה אי ספיקת לב יכול לטפל בעצמו, כך שיוכל להמשיך וליהנות מחבריו, ממשפחתו, מהעבודה שלו ומשאר הפעילויות שמסיבות לו הנאה ואושר. כלל מפתח # 2 הוא שכל אדם ממלא תפקיד מרכזי באופן בו הוא דואג לחייו. זה כולל את האופן בו הוא מקפיד להיצמד לתוכנית הטיפולים שלו ועוקב אחר התסמינים שלו וכיצד הוא מגיב לטיפולים. גם תקשורת טובה עם הצוות הרפואי שמטפל בך, יכולה לסייע לך לנהל את התסמינים שלך וללמוד כיצד לחיות טוב גם עם אי ספיקה.


דיאטה, תזונה נכונה, נטילת תרופות כמו שצריך וכמובן ויתור על הרגלים רעים כגון עישון ואכילת מאכלים עתירי שומן. (בעברית- ג'אנק פוד), יכולים לעזור לך להרגיש טוב יותר ואפילו לשפר את מצב אי הספיקה שלך.

לפי פרסומים של איגוד הלב האמריקאי, אנשים החיים עם אי ספיקה, המדווחים על שיפור משמעותי לא רק בבריאותם הגופנית אלא גם המנטלית והרגשית, הם חולי אי ספיקה שפיתחו הרגלים טובים סביב נושאים כגון : תזונה בריאה, מעקב אחר התגובות והתסמינים שלהם וניהול נכון שלהם. חולי אי ספיקה אלו, הם גם אלו שמקפידים על פעילות גופנית.

דבר נוסף שחולה אי ספיקה יכול לעשות לשיפור מצבו, זה שליטה בגורמי סיכון מסוימים. במרבית המקרים, למטופלי אי ספיקה יש בנוסף גם 'מצבור' של כמה גורמי סיכון כגון : יתר לחץ דם, סוכרת, כולסטרול גבוה, לעיתים עודף משקל ועוד. ככל שיש לך יותר גורמי סיכון, כך גם עולה הסיכון הבריאותי הכללי שלך אם יש לך אי ספיקה.

חשוב להיעזר בצוות הרפואי שמטפל בך גם בנושאים כמו תזונה. יתכן שימליצו לך לפנות לתזונאית או דיאטנית, כדי להחליט איזו תזונה ודיאטה הכי מתאימים לך. ישנן הרבה גישות לתזונה בריאה ללב הכוללות בין השאר גם את התזונה הים תיכונית, דש, קטו ותזונה בסיסית דלת שומן. סביר להניח שהם גם ימליצו לך להגביל צריכת נוזלים או מלח (סודיום) על מנת להפחית נפיחויות.


להבין את אי הספיקה שלך

כדי לחיות טוב ונכון עם אי הספיקה , עליך תחילה להבין היטב את מצבך. ככל שתדע יותר, אילו דברים וגורמים משפיעים על מצבך, כך תוכל לפעול יותר במטרה לשלוט בתסמינים שלך וכך גם לשפר את מצבך. חולי אי ספיקה חייבים להקפיד על נטילת התרופות שנרשמו להם. סביר להניח שכדי לנהל את מצבך בצורה המיטבית, עלייך ליטול מספר תרופות.

לעיתים מצב זה יכול לבלבל ואפילו להראות לך קשה בהתחלה. אבל חשוב להבין שרק בישראל לבדה חיים כ- 200,000 איש עם אי ספיקת לב ועוד עשרות מיליונים נוספים בעולם. במילים אחרות, אם כולם יכולים, גם אתה יכול ללמוד כיצד לנהל את התרופות שלך. ישנם כאלו שמכוונים שעון בטלפון הנייד שלהם, או בשעון שלהם, לזמנים בהם עליהם ליטול את הכדורים שלהם. בקיצור, מצאו את הדרך הכי נוחה לכם והשתמשו בה. ישנן הרבה סוגים של קופסאות כדורים שיכולות לעזור לך לסדר את הכדורים שלך. אם בכל זאת הנך מתקשה לזכור איזה כדור לקחת ומתי, רופא המשפחה שלך או אפילו הרוקח בבית המרקחת יכולים לייעץ לך, לגבי הדרך הכי טובה ונכונה עבורך לנהל את משטר נטילת התרופות שלך. חשוב לזכור שכל תרופה, ממלאת תפקיד חשוב בשמירה על הבריאות שלך. אפילו אם אתה מרגיש טוב יותר, אל תפסיק ליטול את התרופות שלך על דעת עצמך. רק בהמלצת רופא.

דווח על הסימפטומים שלך

הצוות הרפואי שמטפל בך צריך להסביר לך ולקרובים לך המטפלים בך, על התסמינים הנלווים לאי ספיקת לב. הם יסבירו לך על איזה תסמינים עליך להשגיח, על איזה שינויים עליך לשים לב וכיצד לנהל מצבים אלו. הם גם יאמרו לך באילו מצבים או תופעות חדשות שמופיעות אצלך, עלייך ליצור איתם קשר בוודאי אם חלילה חלה הרעה פתאומית במצבך.

בוודאי תתבקש לשים לב למצבים הבאים :

· שינוי במשקל – מדדו את משקלכם מדי יום כדי לוודא שלא חלה עליה פתאומית של ½ - 1 ק"ג ביום או 2-3 ק"ג בשבוע. הזמן הכי טוב להישקל הוא דבר ראשון על הבוקר, אחרי מתן שתן ולפני ארוחת בוקר.

· קוצר נשימה בעת מנוחה, שאינה קשור לביצוע מאמץ פיסי.

· נפיחויות משמעותיות ברגליים, קרסוליים ובטן תחתונה.

· קשיים בשינה כגון התעוררות פתאומית, קוצר נשימה או צורך בכריות נוספות.

· שיעול יבש ממושך וטורדני.

· עייפות גוברת ותשישות

· תחושת עצבות או דכאון.

לסיכום - לחיות חיים טובים טוב אי ספיקה דורש מאמץ קבוצתי, הכולל קבלת החלטות טובות, על מנת שתוכל להתמודד טוב יותר עם הדרישות הנלוות למצבך. כיום ישנם הרבה מקורות מידע זמינים שיוכלו לעזור לך ללמוד יותר על מצבך. גם הסביבה הקרובה וודאי קבוצות תמיכה לאנשים במצבך עם אי ספיקה, בוודאי יכולים להציע לך הכוונה ותמיכה. רק בריאות.


 

1,074 צפיות0 תגובות

Comments


Israeli-heart-association_170-170 (002).
הצטרפו לאגודת הלב הישראלי

הרצאות אונליין | הטבות ברשתות פארמה | מפגשים קבוצתיים | פעילויות אזוריות | ניוזלטר חודשי

*החברות במועדון ללא עלות

%D7%A0%D7%99%D7%95%D7%96%D7%9C%D7%98%D7%
ניוזלטר אגודת הלב הישראלי

הניוזלטר החודשי שלנו מציג מידע מועיל וחדשות למטופלי לב ובני משפחותיהם. 

הירשמו עכשיו!

bottom of page