top of page

רופאי המשפחה : עמוד תווך בטיפול במחלות לב וכלי דם של הלב (קרדיווסקולר)

טרוי רודריגז / 24.1.2025 / ירחון Cardiology Advisor


רופאי משפחה מהווים מרכיב חיוני בצוות הטיפול בחולים עם מחלות לב וכלי דם של הלב (קרדיווסקולר) ,

במיוחד בקרב אלו הסובלים ממחלות כרוניות. מכיוון שרוב החולים נוהגים לפגוש את רופא המשפחה בתדירות גבוהה יותר מאשר מומחים, לרבות קרדיולוגים, לרופאי המשפחה ישנו תפקיד מרכזי במניעה, אבחון וניהול של מחלות לב וכלי דם.


"..רופא המשפחה הוא לרוב נקודת הקשר הראשונה והבסיס של צוות הטיפול הבריאותי של המטופל והקשר בין רופא המשפחה למטופל יכול במקרים רבים גם להקדים את האבחנה של מחלה קרדיווסקולרית אקוטית או כרונית" מסבירה ד"ר הלגה ואן הרלה, קרדיולוגית ופרופסור קליני לרפואה באוניברסיטת דרום קליפורניה בלוס אנג'לס "..תפקידם של רופאי המשפחה הוא מרכזי בטיפול בחולים עם מצבים בריאותיים כרוניים, כולל מחלות לב כרוניות".


תפקיד רופאי המשפחה בטיפול במחלות לב וכלי דם


"..רופאי המשפחה הם לרוב אלה שמבצעים את האבחנה הראשונית במקרים של מחלות לב וכלי דם, ומסייעים בניהול של מחלות רקע כרוניות הקשורות אליהן, כגון סוכרת, יתר לחץ-דם, דיסליפידמיה, ותסמינים נפשיים לאחר אירועי לב..", מסבירה ד"ר ואן הרלה. "..בנוסף, רופאי המשפחה בונים קשרי אמון ארוכי טווח עם מטופליהם, מה שמאפשר להם למלא תפקיד מרכזי בהסברה למטופלים ובהגנה על זכויותיהם לאחר אבחנת מחלה קרדיווסקולרית."


ד"ר צ’זארי ווייצ’יק, רופא משפחה וחוקר, מסביר: "..מחקרים הראו כי קהילות עם מספר גדול יותר של רופאי משפחה מציגות תוצאות רפואיות טובות יותר בקרב המטופלים..". בשנת 2019, פרסם ד"ר וויצ'יק מאמר שעסק בנושא צמצום הפער בין רופאי משפחה לקרדיולוגים במסגרת עבודתו באוניברסיטת אורגון למדעי הבריאות (OHSU) בפורטלנד. כיום, הוא עובד בחברת הפארמה AMGEN אך ממשיך לשמש כחבר סגל מתנדב ב-OHSU.


" ..כאשר אנו בוחנים את מסלול המטופל (Patient journey) ישנם מטופלים שרואים קרדיולוג במהלך אירוע לבבי או הליך רפואי, אך לאחר מכן משוחררים מבית החולים ועשויים להיות במעקב שנתי בלבד – או שלא להיות במעקב קרדיולוגי כלל. עם זאת, הם ימשיכו לראות את רופאי המשפחה שלהם באופן סדיר.." מסביר ד"ר ווייצ’יק. ביקורים אצל רופאי המשפחה מהווים הזדמנות למעקב אחר היענות (Adherence) המטופלים לטיפול התרופתי ולביצוע בדיקות חוזרות במידת הצורך.."


"..כאשר אנו בוחנים את מסלול המטופל (Patient journey) ישנם מטופלים שרואים קרדיולוג במהלך אירוע לבבי או הליך רפואי, אך לאחר מכן משוחררים מבית החולים ועשויים להיות במעקב שנתי בלבד – או שלא להיות במעקב קרדיולוגי כלל. עם זאת, הם ימשיכו לראות את רופאי המשפחה שלהם באופן סדיר.."


חיזוק רפואת המשפחה מפחית אשפוזים


במחקר שפורסם בשנת 2021, נמצא כי תוכנית שנועדה לחזק את הרפואה הראשונית (רפואת המשפחה)

בגרמניה הייתה קשורה להפחתה משמעותית במספר האשפוזים בקרב מטופלים בסיכון גבוה, כולל בקרב מטופלים עם אי ספיקת לב כרונית ומחלת לב כלילית.


"..המניעה הראשונית והשניונית של מחלות לב וכלי דם מתבצעת בצורה הטובה ביותר באמצעות ניהול מחלות נלוות על ידי רופאי המשפחה.." מסבירה ד"ר אינדרה בולה, מומחית לאי ספיקת לב ופרופסור קליני לרפואה פנימית במרכז הרפואי של אוניברסיטת אוהיו. "..קרדיולוגים עובדים בשיתוף פעולה הדוק עם רופאי משפחה כדי להבטיח את התוצאות הטובות ביותר עבור המטופלים.."


"..רופאי המשפחה מיומנים בהערכת גורמי הסיכון למחלות לב, עזרה למטופלים בניהול הסיכון שלהם באמצעות תרופות ושינויים באורח החיים.." מסביר ד"ר סאורב שארמה, קרדיולוג מניעתי וליפידולוג בבית החולים Guthrie Robert Packer בפנסילבניה. "..רופאי משפחה מבצעים מעקב שוטף, עוקבים אחר התקדמות המחלה, מתאימים אסטרטגיות טיפול לפי הצורך ומבטיחים שמירה על איכות חיים גבוהה".


צמצום פערי תקשורת


למרות חשיבותם הקריטית של רופאי המשפחה בניהול מחלות לב כרוניות, קיימים מכשולים רבים המובילים להוצאתם מתהליך קבלת ההחלטות הקליניות. המערכות הרפואיות המקוטעות גורמות לעיתים קרובות לחוסר תקשורת ושיתוף פעולה לקוי בין קרדיולוגים לרופאי משפחה, דבר המקשה על מעורבותם בהחלטות הטיפוליות.." מסביר ד"ר שארמה.


"..חלק גדול מהטיפול הקרדיולוגי המומחה מתבצע במהלך אשפוזים, ולעיתים מידע חשוב על הטיפול אינו מועבר כראוי לרופאי המשפחה בעת השחרור.." מסבירה ד"ר בולה.

"..תקשורת טובה יותר יכולה להבטיח קבלת החלטות מבוסס מידע מלא ולסייע במעברים בטוחים יותר של מטופלים מהאשפוז בבית החולים לטיפול הקהילתי."


מחסומים נוספים שמונעים את השתתפותם של רופאי המשפחה בתהליכי קבלת ההחלטות כוללים ; עומס העבודה הרב, נטל אדמיניסטרטיבי ותעדוף משימות מתחרה, מוסיף ד"ר ווייצ’יק.

" לעיתים קרדיולוגים מניחים כי רופאי המשפחה ימשיכו בניהול הכולסטרול או לחץ הדם של המטופל, אך זה לא תמיד קורה – במיוחד אם יש פערי תקשורת וציפיות לא מתואמות."


יוזמות לשיפור שיתוף הפעולה


"..על מנת להתמודד עם פערי התקשורת, יש לנקוט בצעדים פרואקטיביים לחיזוק הקשרים בין

רופאי משפחה לקרדיולוגים. יצירת תקשורת ישירה, כמו שיחת טלפון מיידית לרופא המשפחה לאחר התייעצות קרדיולוגית, או שליחת דוחות מפורטים באופן דיגיטלי, מבטיחה העברת מידע קריטי בצורה חלקה.." מציין ד"ר שארמה. "..כמו כן, הזמנת רופאי משפחה לכנסים מקצועיים ולמפגשי צוות יכולה לעזור להם להבין טוב יותר את ההתנהלות הקלינית ולשאול שאלות חשובות.."


"..שמירה על קו תקשורת פתוח עם רופאי משפחה, מתן הערכה בזמן למטופלים והסבר מפורט על תוכניות טיפול, חששות ואפשרויות טיפול – כל אלה מסייעים בניהול כוללני ומיטבי של מטופלים עם אי ספיקת לב.." מסבירה ד"ר סברה לואיסי, מומחית לאי ספיקת לב מהמרכז הרפואי של אוניברסיטת ג’ונס הופקינס בבולטימור.


מעבר למאמצים האישיים של הרופאים עצמם, יש צורך גם ביוזמות רחבות יותר של מערכות הבריאות, חוקרים וארגונים מקצועיים. ד"ר ווייצ’יק ממליץ על הכנסת בדיקות ייעודיות לבריאות לב למטופלים לאחר אירועי לב, וכן על יישום תזכורות במערכות המידע הרפואיות כדי לסייע לרופאי המשפחה עמוסי העבודה בקבלת החלטות טיפוליות.


"..במציאות של רפואה שהופכת יותר ויותר מקוטעת, תקשורת פתוחה בין קרדיולוגים לרופאי משפחה יכולה לשפר את דפוסי ההפניות הרפואיות, לחזק את שיתופי הפעולה, ולפני הכל – לקדם את התוצאות הטובות ביותר עבור המטופלים המשותפים.." מסכמת ד"ר לואיסי.





 
 
 

Komentáře


Israeli-heart-association_170-170 (002).
הצטרפו לאגודת הלב הישראלי

הרצאות אונליין | הטבות ברשתות פארמה | מפגשים קבוצתיים | פעילויות אזוריות | ניוזלטר חודשי

*החברות במועדון ללא עלות

%D7%A0%D7%99%D7%95%D7%96%D7%9C%D7%98%D7%
ניוזלטר אגודת הלב הישראלי

הניוזלטר החודשי שלנו מציג מידע מועיל וחדשות למטופלי לב ובני משפחותיהם. 

הירשמו עכשיו!

bottom of page